Iets doen voor een ander geeft een goed gevoel

Iets doen voor een ander, dat geef een fijn gevoel. Maar wat kan u dan doen voor een ander? Hoe plant u dit in uw drukke agenda? En hoe pakt u dat aan? In dit artikel leggen we u stap voor stap uit hoe u zich kunt inzetten voor de mensen om u heen.

Vrijwilligerswerk doen kan u verschillende dingen opleveren. Leuke sociale contacten bijvoorbeeld. Of het gevoel dat u de wereld om u heen een stukje mooier maakt. Iets of iemand helpen kan u het gevoel geven dat u er meer toe doet. Over het algemeen krijgt u er geen geld voor. Om vrijwilligerswerk te doen, heeft u natuurlijk wel tijd nodig. Daarnaast moet u ook weten wat u graag wilt doen. Daarvoor hoeft u niet per se aangesloten te zijn bij een organisatie, maar dat kan wel. 


Tijd maken

Werk, familieverplichtingen, met vrienden op pad én af en toe een momentje voor uzelf. Bij de meeste mensen zit hun agenda al bomvol activiteiten. Toch hoeft tijd maken niet moeilijk te zijn. Het betekent echter wel dat u mogelijk “nee” moet zeggen tegen andere uitnodigingen of activiteiten. Dat kan moeilijk zijn, maar misschien vindt u dat wel helemaal niet zo erg als u het eenmaal een keer gedaan hebt. U kunt bijvoorbeeld uitleggen aan mensen dat u voldoening haalt uit het vrijwilligerswerk dat u op dat moment doet. Dan zullen anderen begrijpen waarom u op dat moment geen tijd voor hen kunt maken.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om realistisch te blijven. Als u veel werkt, wilt u misschien een paar uurtjes in de week beschikbaar stellen voor vrijwilligerswerk. Heeft u meer tijd om handen? Dan kunt u misschien wel een of meerdere dagen vrij maken. Hoeveel tijd u beschikbaar hebt, heeft invloed op het soort vrijwilligerswerk dat u kunt doen. 


Leuk vrijwilligerswerk vinden

Er zijn ongelofelijk veel dingen die u op vrijwilligersbasis kunt doen. De ene taak kost meer tijd dan de andere. Wanneer u graag meer sociale contacten wilt opbouwen, kunt u informeren bij jeugdcentra of verzorgingstehuizen. Daar worden vrijwilligers vaak ingezet om leuke activiteiten met bewoners te doen of om eten en drinken te verzorgen. Ook bibliotheken, buurthuizen en instellingen voor dagopvang zijn vaak op zoek naar vrijwilligers. 

Wanneer u graag specifieke vaardigheden wilt uitoefenen, kunt u ook bij verenigingen informeren naar vrijwilligerswerk. Zo kunt u met een hockey-achtergrond misschien wel aan de slag als trainer bij een hockeyclub. Weet u alles van schaken? Dan kunt u misschien aansluiten bij de schaakvereniging. Zo kunt u uw interesses combineren met vrijwilligerswerk. Dat maakt het vaak nog leuker. Mocht u graag iets willen leren tijdens het vrijwilligerswerk, kunt u altijd de mogelijkheden daarvoor bespreken met een vereniging.

Als u  het moeilijk vind om iets te kiezen, ga dan na wat u leuk vindt om te doen en bedenken bij welke organisatie of vereniging dat zou kunnen.  Als u daar hulp bij wilt, kunt u altijd contact opnemen met de vrijwilligerscentrale bij u in de buurt. 


Vrijwillig maar niet vrijblijvend 

Als u leuk vrijwilligerswerk hebt gevonden en daadwerkelijk aan de slag kunt, kan dat een spannend moment zijn. Belangrijk is om goed de afspraken met de organisatie waar u vrijwilligerswerk doet, goed af te stemmen. Hoe laat begint u bijvoorbeeld? Welke taken neemt u op u? En kunnen ze echt op u rekenen? U levert namelijk een belangrijke bijdrage voor deze organisaties en ze rekenen daarvoor op u. Door goed te communiceren en u echt in te zetten voor iets dat u leuk vind, moet het natuurlijk wel goed gaan! Voor u het weet, bent u helemaal op uw plek bij leuk vrijwilligerswerk.