Thuis tijdens corona

We zitten op dit moment meer thuis vanwege het coronavirus. Waarschijnlijk heeft u minder contact met familie en vrienden, voelt u zich opgesloten, zit u (te) veel bij uw huisgenoten op de lip en zijn er minder leuke activiteiten buiten de deur te doen dan normaal.

Deze thuis-zit-periode kan vervelende gevoelens en emoties bij u oproepen, stress en spanningen veroorzaken. En dát kan ervoor zorgen dat er klachten ontstaan of bestaande klachten verergeren. Dat u meer gaat piekeren, sneller geïrriteerd raakt of slecht slaapt.

Bent u angstig over wat corona met uw en uw familieleden doet? Zou u weleens met iemand willen praten over de zorgen die u heeft? Voelt u zich eenzaam, of depressief? Als u behoefte heeft aan een goed en vertrouwelijk gesprek kunt u terecht bij de landelijke Luisterlijn. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar per mail, chat en telefoon. Kijk op www.deluisterlijn.nl voor meer informatie.

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verdriet. Bijvoorbeeld als een familielid of iemand anders uit naaste omgeving overlijdt. U kunt ook een soort leegte voelen na een scheiding, als u uw baan verliest of met pensioen gaat. Hoe u daarmee omgaat, is heel persoonlijk. Rouw is een proces waarin u langzaam moet wennen aan de nieuwe situatie.Kijk voor meer informatie op de website van Kwadraad.

Op de website van Transmuraal Netwerk Midden-Holland vindt u een handig overzicht over de nazorg na corona.


Tips voor thuis

  • Lees of luister boeken met de bibliotheek-app
  • Maak een puzzel, op tafel of in een boekje
  • Doe iets met kleur, tekenen, schilderen, kleuren op nummer etc
  • Schrijf eens een kaartje of een brief aan iemand die u lang niet heeft gesproken
  • Volg weer eens een nieuw recept uit een receptenboek
  • Knuffel veel en vaak met je huisdier (als u die heeft)

Parels is het online platform van MEER in Waddinxveen waar u dorpsgenoten kunt zien én spreken. Waar en wanneer u dat wilt logt u eenvoudig in op dit platform om met anderen kennis te maken. Spreek hier af met bekenden of 'loop' spontaan even bij Parels naar binnen. U bent welkom in de volgende 8 locaties op het platform met elk een bijbehorend thema: het Atelier, het Festival, de Kapel, het Plein, de Speeltuin, de Tearoom, de Vertelbank en de Werkplaats. Kijk voor meer informatie of doe mee op https://www.meerinwaddinxveen.nl/parels

Omdat niet iedereen de kerk kan bezoeken, bezorgen de kerken in Waddinxveen hun diensten aan huis. Het is mogelijk om de vieringen van de meeste Waddinxveense kerken te volgen via internetradio, Facebook en YouTube. Kijk voor meer informatie en alle uitzendingen op www.kerkeninwaddinxveen.nl


Behoefte aan een maatje of contact?

Samen koffiedrinken, winkelen, sporten, boodschappen doen, eten, naar de bioscoop gaan, een bordspel spelen, voor de één vanzelfsprekend maar niet voor iedereen. Mensen kampen soms met sociaal isolement, vereenzaming, en/of angst om erop uit te gaan. Een maatje kan het verschil maken door een luisterend oor te bieden en naar behoefte samen activiteiten te ondernemen. Zoekt u een maatje? Kijk dan op https://www.kernkracht.nl/projecten/maatjesproject

Soms hebben mensen hulp nodig bij iets alledaags. Een praatje, samen een wandeling maken, in de tuin werken. Iemand die een lamp voor u ophangt, meegaat naar de arts of helpt om formulieren in te vullen. Bij Hip Helpt Waddinxveen kunt u zich opgeven als vrijwilliger of aangeven dat u hulp kunt gebruiken. Dat kan via www.hiphelpt.nl of door contact op te nemen via waddinxveen@hiphelpt.nl / 06 40 00 03 14. Er is ook een HipHelpt-app die u kunt downloaden.

Als u intensief en onbetaald voor iemand anders zorgt, bijvoorbeeld een zieke partner, een kind met een beperking, vader of moeder, een goede vriend(in) of buur, dan bent u mantelzorger. Als u vragen heeft zoals 'hoe combineer ik mijn werk en de zorg? Welke regelingen zijn er? Maar ook, hoe zorg ik ervoor dat ik leuke dingen kan blijven doen en het me allemaal niet te veel wordt?' Kijk dan op www.mantelzorgcentraal.nl voor praktische tips. Wilt u meer weten over mantelzorg in Waddinxveen? Neemt u dan contact op met Team Wadwijzer.

Hoe gaat u als ouder tijdens de coronacrisis thuis met uw kinderen om en wat doet u om de sfeer goed te houden? Op de CJG-website van Waddinxveen vindt u informatie, advies en tips voor ouders over thuisblijven met kinderen, hygiëne en de gevolgen van het coronavirus in het contact met andere mensen.

Vragen over opvoeding of ontwikkeling van uw kind? Vraag het de CJG-pedagoog! Soms weet u het als ouder even niet meer. Uw kind stimuleren, maar ook grenzen stellen. Het klinkt zo eenvoudig, maar het is in de praktijk vaak anders. Dan helpt het om met iemand te praten en uw vragen, twijfels en zorgen te delen. Daarvoor kunt u terecht bij het Opvoedbureau. De CJG-pedagogen van het Opvoedbureau bieden een luisterend oor, maar geven ook deskundig antwoord of praktisch advies. Het Opvoedbureau is er voor alle ouders van kinderen van 0-19 jaar. U kunt terecht bij het dagelijks spreekuur van 9.00-12.00 en 13.00-16.00 uur via telefoonnummer 088 900 4000 of stuur een e-mail naar opvoedbureau.mh@kwadraad.nl.

Bij vragen over opvoedproblemen en toenemende spanningen in het gezin kunt u terecht bij Kwadraad maatschappelijk werk. Opvoeden is niet altijd even makkelijk en alle ouders hebben weleens vragen of problemen. Is er veel ruzie in het gezin? Wilt u dat er verandering komt voor uw situatie, dan kunt u bij ons terecht. Met een (online) cursus helpen wij u bijvoorbeeld antwoorden vinden op uw vragen. Of één van onze maatschappelijk werkers of pedagogisch adviseurs kan in een persoonlijk gesprek advies geven over opvoeding. U kiest zelf welke methode het best bij jou past. Kijk voor meer informatie en contactmogelijkheden op de website van Kwadraad.

Speciaal voor jongeren in Waddinxveen is er de website HoeZitDat.info voor antwoord op vragen die zij mogelijk hebben over hun lichaam, vriendschap, relaties, loverboys, verliefd zijn, vrijen, tienermoeder, soa, roken, alcohol, drugs, GHB, school, dyslexie, ruzie, pesten, op jezelf wonen, werken, geld, HALT en meer.

Loopt uw relatie niet lekker? Hebben u en uw partner vaak hetzelfde conflict? Is uw partner vreemdgegaan? Hoe gaat u daarmee om? Denkt u erover na om te scheiden? Om oplossingen te vinden voor uw prive situatie kunt u bij ons terecht. Aan de hand van een persoonlijke gesprek of een (online) cursus helpt Kwadraad maatscheppelijk werk oplossingen te vinden voor uw / jullie situatie. U kiest zelf welke methode het beste past bij uw / jullie situatie en gewenst is. Kijk voor meer informatie en contactmogelijkheden op de website van Kwadraad.

Te maken met of vermoeden van huiselijk geweld? Kijkt u op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl voor tips en adviezen bij kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling.

Als u wilt praten over uw onveilige situatie thuis of advies wilt wat u kunt doen, kunt u contact opnemen met Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem. De chat is te vinden via www.veiligthuis.nl. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Burenoverlast kan tijdens de coronacrisis extra vervelend zijn. Omdat we veel thuis moeten blijven, hoor en zien we elkaar meer dan gebruikelijk en kunnen we misschien minder van elkaar verdragen. Vindt u het lastig om in gesprek te komen of loopt het gesprek op niets uit? Dan kunt u Buurtbemiddeling inschakelen voor advies of voor bemiddeling. De bemiddelaars zijn vrijwilligers van Kwadraad die getraind zijn in gespreksvoering. Meer informatie vindt u op de website van Kwadraad. U kunt bellen naar telefoonnummer 088 900 4000 of mailen naar buurtbemiddeling@kwadraad.nl.

Parels is het online platform van MEER in Waddinxveen waar u dorpsgenoten kunt zien én spreken. Waar en wanneer u dat wilt logt u eenvoudig in op dit platform om met anderen kennis te maken. Spreek hier af met bekenden of 'loop' spontaan even bij Parels naar binnen. U bent welkom in de volgende 8 locaties op het platform met elk een bijbehorend thema: het Atelier, het Festival, de Kapel, het Plein, de Speeltuin, de Tearoom, de Vertelbank en de Werkplaats. Kijk voor meer informatie of doe mee op

Waar vind ik het laatste nieuws over het corona-virus?

Het laatste nieuws over het corona-virus en alle maatregelen vindt u op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Of kijk op de website Corona.steffie.nl voor een duidelijke uitleg.

Op de website van Pharos staat informatie over corona in verschillende talen.

Kijkt u voor lokale actuele maatregelen voor inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen op de website van de gemeente Waddinxveen.

Op de website van Transmuraal Netwerk Midden-Holland vindt u een handig overzicht over de nazorg na corona.

Gemeente Waddinxveen - coronavirus actuele maatregelen

Transmuraal Netwerk Midden-Holland - nazorg corona

Corona.steffie.nl

Rijksoverheid - corona-virus

RIVM - corona-virus

Pharos - informatie over corona in verschillende talen

Kan ik mij laten testen op het coronavirus?

Ja, iedereen met klachten die lijken op het coronavirus kan zich laten testen. Bel daarvoor gratis naar 0800-1202.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Ik moet in quarantaine, wat nu?

In de folder van de Rijksoverheid leest u wat u kunt doen als u in quarantaine moet. Ook vindt u hier hulp voor tijdens de quarantaine periode. Denk aan boodschappen, de hond uitlaten of de kinderen brengen en halen.

Rijksoverheid - folder Hulp en steun bij thuisquarantaine

De brochure geeft informatie over waar u terecht kunt voor hulp als u in thuisquarantaine gaat door corona.