Thuis tijdens corona

We zitten op dit moment meer thuis vanwege het coronavirus. Waarschijnlijk heeft u minder contact met familie en vrienden, voelt u zich opgesloten, zit u (te) veel bij uw huisgenoten op de lip en zijn er minder leuke activiteiten buiten de deur te doen dan normaal.

Deze thuis-zit-periode kan vervelende gevoelens en emoties bij u oproepen, stress en spanningen veroorzaken. En dát kan ervoor zorgen dat er klachten ontstaan of bestaande klachten verergeren. Dat u meer gaat piekeren, sneller geïrriteerd raakt of slecht slaapt.

 

Voelt u zich eenzaam en somber, of maakt u zich zorgen?

Inwoners van Waddinxveen kunnen dagelijks van 9.00 - 17.00 uur chatten met een maatschappelijk werker. Kijk voor meer informatie op de website van Kwadraad.

Als u behoefte heeft aan een goed en vertrouwelijk gesprek kunt u terecht bij de Luisterlijn. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar per mail, chat en telefoon. Kijk op www.deluisterlijn.nl voor meer informatie.

Soms hebben mensen hulp nodig bij iets alledaags. Een praatje, samen een wandeling maken, in de tuin werken. Iemand die een lamp voor je ophangt, meegaat naar de arts of je helpt om formulieren in te vullen. Zo nodig op gepaste afstand en met een mondkapje op. Bij Hip Helpt Waddinxveen kunt u zich opgeven als vrijwilliger of aangeven dat je hulp kunt gebruiken. Dat kan via www.hiphelpt.nl of door contact op te nemen via waddinxveen@hiphelpt.nl / 06 40 00 03 14. Er is ook een HipHelpt-app die je kunt downloaden.

Op de website Waddinxveen alles dichtbij vindt u een overzicht van de websites van de kerken als u behoefte heeft aan gesprekken over geloof en bezieling. De diensten van de kerken in Waddinxveen zijn bijna allemaal digitaal te volgen. De kerkgemeenten informeren hun leden hoe zij de diensten het beste kunnen volgen.

 

Zorg om oudere mensen?

Ouderenadviseur Antoinette in ’t Hout kan in deze tijd meedenken over ondersteuning van senioren, mogelijkheden voor hulp en aanpassingen in woningen. Op verzoek kan zij thuis langs komen. Voor informatie of een afspraak kunt u contact opnemen via telefoon 088 023 42 16 en a.inthout@paletwelzijn.nl

 

Zorg voor een ander

Als je intensief en onbetaald voor iemand anders zorgt, bijvoorbeeld een zieke partner, een kind met een beperking, vader of moeder, een goede vriend(in) of buur dan ben je mantelzorger. Als je vragen hebt zoals ‘hoe combineer ik mijn werk en de zorg? Welke regelingen zijn er? Maar ook, hoe zorg ik ervoor dat ik leuke dingen kan blijven doen en het me allemaal niet teveel wordt?’ Kijk dan op www.mantelzorgcentraal.nl voor praktische tips. Wil je meer weten over mantelzorg in Waddinxveen? Neem contact op met mantelzorgcoördinator Daniëlle Schipper. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 088 0234 226 en d.schipper@paletwelzijn.nl.

 

Hoe hou ik het thuis fijn tijdens de coronacrisis?

Hoe ga je als ouder thuis met je kinderen om en wat doe je om de sfeer goed te houden?

Op de CJG-website van Waddinxveen vind je informatie, advies en tips voor ouders over thuisblijven met kinderen, hygiëne en de gevolgen van het coronavirus in het contact met andere mensen.

Voor ouders en verzorgenden in Midden Holland en Woerden houden pedagogen een telefonisch Spreekuur Opvoeden, elke werkdag van 9.00-12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. De pedagogen zijn bereikbaar via telefoonnummer 088 900 40 00. Om contact op te nemen kun je ook een e-mail sturen naar opvoedbureau.mh@kwadraad.nl.

Speciaal voor jongeren in Waddinxveen is er de website HoeZitDat.info voor antwoord op vragen die zij mogelijk hebben over je lijf, vriendschap, relaties, loverboys, verliefd zijn, vrijen, tienermoeder, soa, roken, alcohol, drugs, GHB, school, dyslexie, ruzie, pesten, op jezelf wonen, werken, geld, HALT en meer.

Bij vragen over relaties of andere toenemende spanning in het gezin is er een Spreekuur Relatie. Deze is op maandag, dinsdag en donderdag van 13.00 - 17.00 uur. Kijk op de website van Kwadraad

Te maken met of vermoeden van huiselijk geweld? Kijk op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl voor tips en adviezen bij kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling. Bellen kan met Veilig Thuis. Kijk op de website van Veilig Thuis voor meer informatie.

Burenoverlast kan tijdens de coronacrisis extra vervelend zijn. Omdat we veel thuis moeten blijven, hoor en zien we elkaar meer dan gebruikelijk en kunnen we misschien minder van elkaar verdragen. Voor overlast kunt u terecht bij het Spreekuur Buurtbemiddeling. Elke werkdag van 11.00 - 12.00 uur. Meer informatie vind je op de website van Kwadraad.

Waar vind ik het laatste nieuws over het corona-virus?

Het laatste nieuws over het corona-virus en alle maatregelen vindt u op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Of kijk op de website Corona.steffie.nl voor een duidelijke uitleg.

Op de website van Pharos staat informatie over corona in verschillende talen.

Kijkt u voor lokale actuele maatregelen voor inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen op de website van de gemeente Waddinxveen.

Gemeente Waddinxveen - coronavirus actuele maatregelen

Corona.steffie.nl

Rijksoverheid - corona-virus

RIVM - corona-virus

Pharos - informatie over corona in verschillende talen

Heeft u een eigen bedrijf en geldproblemen door de corona-crisis?

De overheid heeft maatregelen genomen om u financieel te ondersteunen. Lees er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Bent u somber of gespannen door de coronacrisis? Kijk op de website van de Rijksoverheid voor tips en waar u terecht kunt voor hulp.

Wilt u een maatregel aanvragen? Kijk dan op de website van de gemeente.

Gemeente Waddinxveen - coronavirus: hulp voor ondernemers

Rijksoverheid - financiële maatregelen corona-virus

Rijksoverheid - somber of gespannen door het coronavirus

Kan ik mij laten testen op het coronavirus?

Ja, iedereen met klachten die lijken op het coronavirus kan zich laten testen. Bel daarvoor gratis naar 0800-1202.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Ik moet in quarantaine, wat nu?

In de folder van de Rijksoverheid leest u wat u kunt doen als u in quarantaine moet. Ook vindt u hier hulp voor tijdens de quarantaine periode. Denk aan boodschappen, de hond uitlaten of de kinderen brengen en halen.

Rijksoverheid - folder Hulp en steun bij thuisquarantaine

De brochure geeft informatie over waar u terecht kunt voor hulp als u in thuisquarantaine gaat door corona.