We gaan scheiden. Wat nu?

Scheiden is niet alleen een emotioneel zware gebeurtenis, maar ook een die heel veel regelzaken met zich meebrengt. Hoe beter u hiermee omgaat, hoe beter u eruit komt en u weer een nieuw hoofdstuk van uw leven kunt starten. Gelukkig zijn er veel instanties en professionals die u hierin kunnen bijstaan en adviseren.

De beslissing om te gaan scheiden wordt meestal niet van de ene op de andere dag genomen. Er is een hoop aan vooraf gegaan en in sommige situaties zijn de emoties al hoog opgelopen. De beslissing om niet samen verder te gaan kan op zo’n moment zowel pijnlijk als een opluchting zijn. Maar dan? Hoe gaat u te werk, wat moet er gebeuren en hoe voorkomt u  dat emoties in de weg van een goede afhandeling van de scheiding komen te staan?

Laat u goed informeren

Zodra de beslissing is genomen, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk inzicht krijgt in de vervolgstappen. U kunt deze informatie grotendeels online vinden. Bijvoorbeeld op websites zoals de Rijksoverheid of het Juridisch Loket.

Als u liever persoonlijk contact heeft kunt u een afspraak maken bij het Juridisch Loket.

Maak een lijst 

Om het overzicht te bewaren is het handig om voor uzelf een checklist te maken van alle zaken die geregeld moeten worden en/of waar een beslissing over genomen moet worden. Kijk of er zaken zijn waar u en uw (ex-)partner samen uit kunnen komen en voor welke zaken u verwacht de hulp van een mediator nodig te hebben.

Zoek een mediator of echtscheidingsadvocaat

Zelfs als u en uw ex-partner op goede voet uit elkaar gaan is er een advocaat nodig om een echtscheidingsconvenant (een soort contract met afspraken) te maken en een ouderschapsplan in het geval u en uw ex-partner kinderen hebben. Een advocaat die ook mediator is kan u helpen te bemiddelen bij lastige zaken zoals de financiën, de verdeling van spullen en de voogdij over de kinderen. Zoek een advocaat waar u vertrouwen in hebt. Dit kan één advocaat zijn die u beiden vertegenwoordigd of twee aparte advocaten als het niet lukt er samen uit te komen. 

Het belangrijkste: de kinderen!

Zelfs in het meest ideale geval waarbij de ouders vriendschappelijk uit elkaar gaan, is een scheiding voor kinderen een zeer schokkende gebeurtenis. Hier moet te allen tijde aandacht voor zijn. Dat betekent dat u samen met uw ex-partner een geschikt moment zoekt om de boodschap op een kalme en begrijpelijke manier aan de kinderen te vertellen. Ook daarna is het belangrijk dat u regelmatig met de kinderen bespreekt wat er gaat gebeuren en wat dit voor hen betekent. Daarbij helpt het kinderen om elke keer weer te horen dat zij geen schuld hebben aan de scheiding en dat ze nooit bang hoeven te zijn om te moeten kiezen tussen papa en mama. Besef dat ook voor pubers die soms nergens om lijken te geven, die open communicatie en bevestiging heel belangrijk is.

Kinderen hebben vaak het gevoel dat ze partij moeten kiezen voor een van beide ouders. Het is dus ontzettend belangrijk dat kinderen altijd de vrijheid blijven voelen om van beide ouders te houden, zonder zich daarover schuldig te voelen. Wanneer u het moeilijk vindt  om de emoties die u voelt over uw ex-partner niet te laten doorschemeren in uw gesprekken met de kinderen, is het goed om hier hulp bij te zoeken. Neem contact op met het Centrum voor Jeugd&Gezin of eventueel met de huisarts. Zij kunnen u doorverwijzen naar de juiste hulpverlener.